Klopsiki w sosie grzybowym
Przepis:
Skład:
- Wychodzą 3 porcje
- 300 g makaronu
- 600 g grzybów mogą być pieczarki
- 300 g jogurtu greckiego opcjonalnie 250 g śmietana 12%( jeśli możemy zaszaleć):)
- 500 g mięsa mielonego z szynki
- 2 cebule
- sól, pieprz, pietruszka
Przygotowanie :
Makaron: wiadomo ugotować
Sos:
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i zeszklić na minimalnej ilości oleju lub Pamie
Grzyby umyć i osuszyć – pokroić w plasterki średniej grubości
Do podsmażonej delikatnie cebuli dodać grzyby i solidnie je posolić i oprószyć pieprzem, smażyć około 10 minut, aż zobaczycie, że całość lekko ciemnieje a grzyby zaczynają być miękkie. Nie przesadzam z długością smażenia bo lubię czuć jędrne kawałki grzybów w sosie
Dodać jogurt i odrobinę bulionu lub wody – żeby konsystencja nie była zbyt gęsta. Redukować około 5 minut. Na koniec dosolić w razie potrzeby i ewentualnie
skropić odrobiną soku z cytryny. Można oprószyć sos natką pietruszki.
Pulpety:
Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania(dodałem trochę pieprzu i natki pietruszki), następnie formujemy w kuleczki 20 g (mogą być większe ale mniejsze szybciej dochodzą:).Uformowane już pulpety podsmażamy na patelni z minimalna ilością oleju (najlepiej przykryć patelnie szybciej dojdą).
Jak już będzie wszystko gotowe nałożyć na talerz i można jeść.Tylko pamiętajcie nie objadajcie się Zapraszam do komentowania i wstawiania zdjęć jak wam wyszło
Smacznego Pozdro :)
Komentarze
Prześlij komentarz