Naleśniki po meksykańsku
Wychodzi takich 5 porcji |
Skład:
Naleśniki:
- 250g mąki orkiszowej/żytniej (jak najwyższy typ)
- 250ml 1,5% mleka
- 200-250ml wody (jak będzie lekko gazowana to będą pulchniejsze)
- 3 jaja
- Szczypta soli
Farsz:
- 500 g mielonego z szynki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 papryki
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 0,5 puszki kukurydzy
- trochę oleju do smażenia - wybór należy do was
- sól, pieprz, 2 łyżeczki słodkiej papryki, papryka chili w proszku / pieprz cayenne
Przygotowanie :
1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. Wsypujemy wszystkie składniki do miski i wszystko mieszamy mikserem. Po dokładnym wymiksowaniu odstawiamy nasze ciasto na bok.
2. Nasz mielone mięso wrzucamy na patelnie i podsmażamy od czasu do czasu mieszając.
3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Czyli kroimy czosnek, cebulę w kosteczkę, paprykę w kosteczkę, odsączamy kukurydzę i fasolę i pomidory. Pomidory kroimy na kawałki (odstawiamy w osobnej misce).
4. Dodajemy na patelnię: czosnek, cebulę, paprykę, dokładnie mieszamy, a następnie przykrywamy na 5- 10 min, aby papryka trochę się poddusiła i zmiękła.
5. Dodajemy odsączoną fasolę, kukurydzę oraz pomidory oraz przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy i przykrywamy na 5 min aby się smaki wymieszały . Następnie zdejmujemy z gazu i odstawiamy pod przykryciem.
6. Smażenie naleśników. ja w tym przypadku smażyłem na minimalnej ilości oleju (ale można na czymś innym lub na pam'ie). ja odmierzałem ilość ciasta na wadze, żeby były równe i starczyło równo na 5 porcje.
7. Wykładamy nasz usmażony naleśnik i nakładamy farsz - tylko na 1 stronę. a drugą przykrywamy. I gotowe.
Smacznego i walczmy razem o uprawiona sylwetkę
Pozdro :)
Komentarze
Prześlij komentarz