- Zalety Stewii -
- Ma zero kalorii
- Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
- Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
- Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
- Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
- Może być długo przechowywany
- Stewia nie powoduje próchnicy zębów
- Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
- Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
- Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
- Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
- Co nadaje stewii słodki smak ? -
Swój intensywnie słodki smak stewia zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Siła słodząca poszczególnych glikozydów stewiolowych jest zróżnicowana. Stewiozyd jest 250-300 razy słodszy w porównaniu do sacharozy, rebaudiozyd B - 300-350, rebaudiozyd C - 50-120, rebaudiozyd D - 25-400, rebaudiozyd E -150-300, rubusozyd – 114, stewiolbiozyd – 100-125 i dulkozyd A - 50-120. Największą siłę słodzącą ma rebaudiozyd A, który jest 250-450 razy słodszy od cukru.
- Produkty Zawierające Stewie -
Nestea
Fortuna
Jupik
Sprite
Polo Cola slim
4Move
Coca-Cola Life i Pepsi True
- Wypowiedzi na Temat Stewii -
Wypowiedz Czajnikowy.pl na temat Stewii
Wypowiedz Jacka Bilczyńskiego na temat Stewii
- Jak Wygląda uprawa Stewii -
Komentarze
Prześlij komentarz