Witajcie, przedstawiam Wam nowy przepis przesłany przez Michała na Dietetyczną Tartę .
- SKŁAD -
- SKŁAD -
- Ciasto -
1. Mąka graham typ 1850. 260g
2. Jogurt naturalny. 100g
3. Jajko 75g
4. Przyprawy: sól, pieprz, czosnek.granulowany, papryka w proszku.
5. Łyżeczka proszku do pieczenia
- Nadzienie -
1. Pierś z kurczaka 385g
2. Ser feta. 200g
3. Dynia 200g
4. Jaja x2 czyli 150g
5. Przyprawy; pieprz, czosnek granulowany, papryka w proszku, zioła prowansalskie.
6.przyprawa do kurczaka gyros
- Wartości odżywcze całej potrawy -
Kalorie 1893
Węglowodany 189,76 g
Białko 159,67 g
Tłuszcze 53,72 g
Tłuszcze 53,72 g
- Przygotowanie -
1. Dynie kroimy w kosteczkę układamy na blaszce wyłożonej papierem i pieczemy w piekarniku w temp. 200' około 35-40 min, tak żeby się nie zrumieniły od spodu bo zgorzknieje.
2. Kurczaka kroimy na mniejsze części dodajemy trochę przyprawy gyros i podsmażamy na teflonie bez tłuszczu.
3. Kroimy ser feta w kosteczkę
4. Jajka, jogurt, przyprawy mieszamy razem i bełtamy widelcem żeby się wszystko ładnie zmieszało.
5. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy ze sobą dobrze i robimy kulke ciasta. Zawijamy w folie aluminiową i wkładamy na 30min do zamrażalnika.
6. Po pół godziny wyciągamy kulke i rozwałkowujemy na placek. Wkładamy na blaszke wyłożoną papiererem, tak żeby ciato przylegało też na ściankach blaszki. Nakłuwamy ciasto widelcem w kilku miejscach i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180' na 15minut.
7.Po 15 minutach wyciągamy ciasto, dodajemy wcześniej podsmażonego kurczaka, dynie i ser feta. Wszystko zalewamy wcześniej zmieszanymi jajkami z jogurtem i przyprawami.
8. Całość wkładamy na 30min do piekarnika nagrzanego do 190'.
Czekamy aż przestygnie.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz