poniedziałek, września 15, 2014

Klopsiki w sosie grzybowym z makaronem

    Klopsiki w sosie grzybowym 


Przepis:




Skład: 
  • Wychodzą 3 porcje
  • 300 g makaronu
  • 600 g grzybów mogą być pieczarki
  • 300 g jogurtu greckiego opcjonalnie 250 g śmietana 12%( jeśli możemy zaszaleć):)
  • 500 g mięsa mielonego z szynki
  • 2 cebule
  • sól, pieprz, pietruszka



Przygotowanie :



Makaron: wiadomo ugotować
Sos:
Cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i zeszklić na minimalnej ilości oleju lub Pamie

Grzyby umyć i osuszyć – pokroić w plasterki średniej grubości

Do podsmażonej delikatnie cebuli dodać grzyby i solidnie je posolić i oprószyć pieprzem, smażyć około 10 minut, aż zobaczycie, że całość lekko ciemnieje a grzyby zaczynają być miękkie. Nie przesadzam z długością smażenia bo lubię czuć jędrne kawałki grzybów w sosie

Dodać jogurt i odrobinę bulionu lub wody – żeby konsystencja nie była zbyt gęsta. Redukować około 5 minut. Na koniec dosolić w razie potrzeby i ewentualnie
skropić odrobiną soku z cytryny. Można oprószyć sos natką pietruszki.

Pulpety:
Mięso mielone przyprawiamy wedle uznania(dodałem trochę pieprzu i natki pietruszki), następnie formujemy w kuleczki 20 g (mogą być większe ale mniejsze szybciej dochodzą:).Uformowane już pulpety podsmażamy na patelni z minimalna ilością oleju (najlepiej przykryć patelnie szybciej dojdą).


Jak już będzie wszystko gotowe nałożyć na talerz i można jeść.Tylko pamiętajcie nie objadajcie się Zapraszam do komentowania i wstawiania zdjęć jak wam wyszło 
                   Smacznego  Pozdro :)

0 komentarze :

Prześlij komentarz