Stewia



- Co to jest Stewia ? -

Stewia (Stevia rebaudiana) to roślina o wyjątkowo słodkich liściach. Od wielu lat używana przez miliony ludzi jako naturalny słodzik. Badania pokazują korzystne działanie stewii przy nadciśnieniu i cukrzycy. Dbasz o zdrowie, szczupłą sylwetkę, nie chcesz lub nie możesz jeść cukru? Stewia może być dla Ciebie idealną alternatywą.Stewia to w pełni naturalny słodzik

- Zalety Stewii -
  • Ma zero kalorii
  • Jest słodszy do 250-450 razy od cukru (sacharozy)
  • Rozpuszczalny w wodzie i alkoholach
  • Odporny na wysoką temperaturę (do 200 °C) – może być używany do pieczenia i gotowania
  • Stabilny w kwaśnych i zasadowych płynach (pH 3-9)
  • Może być długo przechowywany
  • Stewia nie powoduje próchnicy zębów
  • Stewia jest bezpieczna dla diabetyków – nie podnosi poziomu cukru we krwi
  • Stewia jest bezpieczna dla osób chorych na fenyloketonurię (PKU)
  • Stewia jest nietoksyczna – testowana na zwierzętach i stosowana przez ludzi od wielu lat bez niepożądanych efektów
  • Słodziki ze stewii nie ulegają fermentacji
- Co nadaje stewii słodki smak ? -

Swój intensywnie słodki smak stewia zawdzięcza zawartym w liściach, łodygach, kwiatach, nasionach i korzeniach glikozydom stewiolowym. Siła słodząca poszczególnych glikozydów stewiolowych jest zróżnicowana. Stewiozyd jest 250-300 razy słodszy w porównaniu do sacharozy, rebaudiozyd B - 300-350, rebaudiozyd C - 50-120, rebaudiozyd D - 25-400, rebaudiozyd E -150-300, rubusozyd – 114, stewiolbiozyd – 100-125 i dulkozyd A - 50-120. Największą siłę słodzącą ma rebaudiozyd A, który jest 250-450 razy słodszy od cukru.

- Produkty Zawierające Stewie -
Nestea 

Fortuna

 Jupik

Sprite
 

 Polo Cola slim

 4Move

Coca-Cola Life i Pepsi True

- Wypowiedzi na Temat Stewii -

Wypowiedz Czajnikowy.pl na temat Stewii

 Wypowiedz Jacka Bilczyńskiego na temat Stewii

- Jak Wygląda uprawa Stewii - 




Komentarze