Banan (Musa L.) – rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec, lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana.
Wartosci odzywcze w 100 g :
Kalorie 89
Węglowodany 23 g
Białko 1.1 g
Tłuszcze 0.3 g
Błonik 2.6 g
Witaminy i Minerały
| Witaminy | |
| Witamina C | 8,7 mg |
| Witamina B1 | 0,03 mg |
| Witamina B2 | 0,07 mg |
| Witamina B3 (PP) | 0,67 mg |
| Witamina B5 | 0,33 mg |
| Witamina B6 | 0,37 mg |
| Witamina B11 | 0,002 mg |
| Witamina B12 | 0 mg |
| Witamina A | 0,003 mg |
| Witamina D | 0 mg |
| Witamina E | 0,37 mg |
| Witamina K | 0,0005 mg |
| Makroelementy | |
| Fosfor | 22 mg |
| Wapń | 5 mg |
| Magnez | 27 mg |
| Potas | 358 mg |
| Sód | 1 mg |
| Mikroelementy | |
| Fluor | 0,0022 mg |
| Żelazo | 0,29 mg |
| Miedź | 0,078 mg |
| Cynk | 0,15 mg |
| Mangan | 0,27 mg |
| Selen | 0,001 mg |
Bananowe ciekawostki:
- Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak serotinina, norepinefryna i dopamina.
- Banany są surowcem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen.
- We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi do 400 kg/osobę/rok
- Podczas „migracji” z Afryki na Wyspy Kanaryjskie banany uzyskały swą obecną nazwę. „Banan” w języku arabskim oznacza „palec”.
- Z rośliny banana jada się nie tylko owoce. Ponoć smaczny jest również "pień" złożony z delikatnych, młodych liści. Ścina się i jada również szczyty kwiatostanów, a raczej ich pąk. Są banany niejadalne na surowo, ale po ugotowaniu lub upieczeniu – spożywa się je jak ziemniaki, które zresztą przypominają nieco smakiem. Skrobia niedojrzałych owoców jest przerabiana na łatwo strawną mączkę dla dzieci.
- W 2011 na Świecie wyprodukowano 145,5 mln. ton bananów
Biologia i ekologia
Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoka jakość owoców zależy od dużej ilości wody i wysokiej temperatury, w związku z czym zasięg ich uprawy ogranicza izoterma 20 °C. Najlepsze wyniki osiąga się przy opadach wynoszących 120-150 mm miesięcznie.
GATUNKI BANANOW
Banan mały (Musa nana)
Banan Karłowaty, banan chiński
banan manilski (Musa textilis Nee)
banan plamisty (Musa sapientum)
banan zwyczajny(Musa x paradisiaca)
Musa balbisiana Colla
Musa ornata Roxb
Musa rubra
| Zródło Gabe15 |
Musa troglodytarum
Musa velutina
Transport i przechowywanie
Banany wymagają dalekiego transportu z miejsca gdzie są uprawiane do miejsca sprzedaży. Aby osiągnąć jak najdłuższą trwałość skórki, której wygląd decyduje o wartości handlowej owoców, zbiór bananów następuje przed osiągnięciem dojrzałości. Owoce wymagają ostrożnego traktowania, szybkiego transportu do portów, schłodzenia i transportu w chłodniach. Celem jest powstrzymanie bananów przed wydzielaniem etylenu, naturalnego środka powodującego ich dojrzewanie. Takie postępowanie umożliwia przechowanie i transport przez 3-4 tygodnie w temperaturze 13 °C. Po przybyciu na miejsce przeznaczenia banany trafiają do dojrzewalni - miejsca gdzie umieszczane są w temperaturze 17 °C i traktowane etylenem o niskim stężeniu. Po kilku dniach banany zaczynają dojrzewać i rozprowadzane są do docelowej sprzedaży. Niedojrzałe banany nie powinny być przechowywane w domowych lodówkach, ze względu na zbyt niską temperaturę, która szkodzi owocom. Dojrzałe banany mogą być przechowane w domowej chłodziarce przez kilka dni.
W wyniku badań stwierdzono, że dwutlenek węgla (który banany wytwarzają samoistnie) i sorbenty etylenu mogą wydłużyć trwałość owoców nawet w wyższych temperaturach. Efekt ten można wykorzystać pakując owoce w szczelny worek polietylenowy z dodatkiem absorbentu etylenu (np. nadmanganianu potasu). Zabieg ten wydłuża okres przechowywania do 3-4 tygodni bez potrzeby chłodzenia.
BANANOWE PRZEPISY
| PLACKI Z BANANEM |
| OTRĘBY Z BANANEM |

Komentarze
Prześlij komentarz