czwartek, listopada 20, 2014

Banan




Banan (Musa L.) – rodzaj roślin z rodziny bananowatych, obejmujący około 80 gatunków. Przedstawiciele są typowymi przedstawicielami flory międzyzwrotnikowej Azji, Afryki i Australii. Część gatunków dostarcza jadalnych owoców. Słowo banan pochodzi prawdopodobnie od arabskiego słowa banan, co oznacza palec, lub afrykańskiego języka wolof, w którym rośliny te określa się mianem banaana.



Wartosci odzywcze w 100 g  :

Kalorie      89

Węglowodany 23 g
Białko              1.1 g
Tłuszcze          0.3 g
Błonik              2.6 g


Witaminy i Minerały 

Witaminy
Witamina C8,7 mg
Witamina B10,03 mg
Witamina B20,07 mg
Witamina B3 (PP)0,67 mg
Witamina B50,33 mg
Witamina B60,37 mg
Witamina B110,002 mg
Witamina B120 mg
Witamina A0,003 mg
Witamina D0 mg
Witamina E0,37 mg
Witamina K0,0005 mg
Makroelementy
Fosfor22 mg
Wapń5 mg
Magnez27 mg
Potas358 mg
Sód1 mg
Mikroelementy
Fluor0,0022 mg
Żelazo0,29 mg
Miedź0,078 mg
Cynk0,15 mg
Mangan0,27 mg
Selen0,001 mg

Bananowe ciekawostki:

  • Skórki banana zawierają pewne śladowe ilości substancji psychoaktywnych, takich jak serotinina, norepinefryna i dopamina.
  • Banany są surowcem bardzo nietrwałym. Od momentu ścięcia do dnia sprzedaży nie może upłynąć więcej niż 24 dni. Dlatego przewozi się niedojrzałe owoce w chłodniach w temperaturze 10 - 14ºC, a dojrzewają już na miejscu przeznaczenia. Do przyspieszenia dojrzewania bananów wykorzystuje się etylen.
  • We wschodniej Afryce spożycie bananów wynosi do 400 kg/osobę/rok
  • Podczas „migracji” z Afryki na Wyspy Kanaryjskie banany uzyskały swą obecną nazwę. „Banan” w języku arabskim oznacza „palec”.
  • Z rośliny banana jada się nie tylko owoce. Ponoć smaczny jest również "pień" złożony z delikatnych, młodych liści. Ścina się i jada również szczyty kwiatostanów, a raczej ich pąk. Są banany niejadalne na surowo, ale po ugotowaniu lub upieczeniu – spożywa się je jak ziemniaki, które zresztą przypominają nieco smakiem. Skrobia niedojrzałych owoców jest przerabiana na łatwo strawną mączkę dla dzieci.
  • W 2011 na Świecie wyprodukowano 145,5 mln. ton bananów

Biologia i ekologia


Bananowce do prawidłowego rozwoju potrzebują klimatu ciepłego i wilgotnego. Wysoka jakość owoców zależy od dużej ilości wody i wysokiej temperatury, w związku z czym zasięg ich uprawy ogranicza izoterma 20 °C. Najlepsze wyniki osiąga się przy opadach wynoszących 120-150 mm miesięcznie. 

GATUNKI BANANOW

Banan mały (Musa nana)

Banan Karłowaty, banan chiński


banan manilski (Musa textilis Nee)


banan plamisty (Musa sapientum)


banan zwyczajny(Musa x paradisiaca)


Musa balbisiana Colla


Musa ornata Roxb


Musa rubra
Zródło Gabe15
Musa troglodytarum


Musa velutina 


Transport i przechowywanie

Banany wymagają dalekiego transportu z miejsca gdzie są uprawiane do miejsca sprzedaży. Aby osiągnąć jak najdłuższą trwałość skórki, której wygląd decyduje o wartości handlowej owoców, zbiór bananów następuje przed osiągnięciem dojrzałości. Owoce wymagają ostrożnego traktowania, szybkiego transportu do portów, schłodzenia i transportu w chłodniach. Celem jest powstrzymanie bananów przed wydzielaniem etylenu, naturalnego środka powodującego ich dojrzewanie. Takie postępowanie umożliwia przechowanie i transport przez 3-4 tygodnie w temperaturze 13 °C. Po przybyciu na miejsce przeznaczenia banany trafiają do dojrzewalni - miejsca gdzie umieszczane są w temperaturze 17 °C i traktowane etylenem o niskim stężeniu. Po kilku dniach banany zaczynają dojrzewać i rozprowadzane są do docelowej sprzedaży. Niedojrzałe banany nie powinny być przechowywane w domowych lodówkach, ze względu na zbyt niską temperaturę, która szkodzi owocom. Dojrzałe banany mogą być przechowane w domowej chłodziarce przez kilka dni.
W wyniku badań stwierdzono, że dwutlenek węgla (który banany wytwarzają samoistnie) i sorbenty etylenu mogą wydłużyć trwałość owoców nawet w wyższych temperaturach. Efekt ten można wykorzystać pakując owoce w szczelny worek polietylenowy z dodatkiem absorbentu etylenu (np. nadmanganianu potasu). Zabieg ten wydłuża okres przechowywania do 3-4 tygodni bez potrzeby chłodzenia.


BANANOWE PRZEPISY 

Jak zrobic placki z bananem
PLACKI Z BANANEM

Jak zrobić otręby z bananem
OTRĘBY Z BANANEM



0 komentarze :

Prześlij komentarz